Dashboard - Ταμπλώ

Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Σνάουζερ - Schnauzer

Μινιατούρα

Ιστορία

Το πολύ ζωηρό Σνάουζερ Mινιατούρα, είναι ένα ακριβές αντίγραφο, σε μικρή κλίμακα, του Κανονικού Σνάουζερ. Πιθανόν, είναι σήμερα το ίδιο πολύτιμο σαν κατοικίδιο. Η ράτσα έχει επίσης μια ελαφρά διαφορετική καταγωγή από το Κανονικό Σνάουζερ και καθιερώθηκε κάπως τυχαία. Στην αρχή του αιώνα έγιναν προσπάθειες να σωθούν μερικές γερμανικές ράτσες παιχνίδια από εκφυλισμό (τα σκυλιά -  παιχνίδια για πολύ καιρό θεωρούνταν στολίδια του ντιβανιού και όχι σχεδιασμένα για να ζήσουν μία υγιεινή ζωή). Σαν μέρος της διαδικασίας αναζωογόνησης μερικά σκυλιά - παιχνίδια διασταυρώθηκαν με τα πιο μικρά Κανονικά Σνάουζερ που υπήρχαν και μετά από έντεχνη αναπαραγωγή βγήκε το τέλειο Σνάουζερ Μινιατούρα.
Το Σνάουζερ Μινιατούρα είναι, όπως είπαμε, μια μικρότερη έκδοση του Κανονικού Σνάουζερ και ελεύθερο από κάθε ιδέα "παιχνιδιού" - πρέπει να είναι το ίδιο μυώδες, ζωηρό και ξύπνιο. Όπως και με το Κανονικό Σνάουζερ, τα αφτιά του κόβονται σε μερικές χώρες. Το χρώμα του, επίσης, συμφωνεί με των άλλων ποικιλιών και πρέπει να είναι είτε καθαρό μαύρο, ή αλατοπίπερο. Το ύψος στο ακρώμιο δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 354mm.


Ιδιοσυγκρασία

Η American Kennel Club περιγράφει το πρότυπο της ράτσας να βρίσκεται σε εγρήγορση, να είναι πνευματώδες,  υπάκουο στις εντολές ... φιλικό, έξυπνο και πρόθυμο να ευχαριστήσει ... ποτέ υπερβολικά επιθετικό ή δειλό». Συνήθως εύκολο να εκπαιδευθούν, τείνουν να είναι εξαιρετικοί φύλακες με ένα καλό εδαφική ένστικτο, αλλά περισσότερο διατεθειμένοι να γαβγίσουν από το να δαγκώσουν. Συχνά είναι απόμακροι με τους ξένους, μέχρι οι ιδιοκτήτες του σπιτιού να καλωσορίσουν τον επισκέπτη, από τη στιγμή την οποία γίνονται συνήθως πολύ φιλικοί προς αυτούς.Είναι πολύ παιχνιδιάρικα σκυλιά, και αν δεν τους δοθεί η ευκαιρία να εκτονώσουν τη ενέργειά τους στη βόλτα, μπορούν να βαρεθούν και να εφεύρουν το δικό τους  τρόπο διασκέδασης. Το Σνάουζερ Μινιατούρα μπορεί να ανταγωνιστεί σε δοκιμές σκύλων στην ευκινησία, την υπακοή και τις επιδείξεις. Τα Σνάουζερ έχουν υψηλή αίσθηση της κίνησης των  θηραμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να επιτεθούν σε άλλα μικρά κατοικίδια ζώα, όπως τα πουλιά, φίδια και τρωκτικά. Αρκετοί θα επιτεθούν επίσης σε γάτες, αλλά αυτό μπορεί να αναχαιτιστεί με την εκπαίδευση, ή αν ο σκύλος έχει μεγαλώσει με αυτές.

Καλλωπισμός

Τα Σνάοουζερ έχουν ένα συγκεκριμένο τύπο κουρέματος που είναι συνηθισμένο στη ράτσα τους. Απαιτούν τακτική περιποίηση, είτε με απογύμνωση  ("Stripping") (ως επί το πλείστον σε σκυλιά εκθέσεων), είτε με ψαλίδισμα (κοντό κούρεμα, που απαντάται συνήθως σε οικόσιτα). Αρκετά οικόσιτα Σνάουζερ Μινιατούρα, έχουν τακτικές συναντήσεις περιποίησης για να έχουν τα μαλλιά τους ψαλιδισμένα, χρησιμοποιώντας κουρευτικές μηχανές (ή ξυριστικές μηχανές), κάτι που παράγει ένα απαλό, μεταξένιο τρίχωμα. Όλα τα Σνάουζερ, Μινιατούρες, Κανονικά , ή Γιγαντιαία , συχνά φέρουν μια γενειάδα, που δημιουργείται από τα μαλλιά γύρω από τη μύτη τους. Δίχως ψαλίδισμα ή απογύμνωση, το τρίχωμα θα μακρύνει από δύο έως τέσσερις ίντσες, και συχνά θα μπλεχτεί μπούκλες.

Κανονικό

Standard Schnauzer
Ιστορία

Σε μερικές χώρες οι δύο μικρές ποικιλίες Σνάουζερ, η μινιατούρα και η κανονική, ταξινομούνται στην ομάδα των Τεριέ. Ασφαλώς το Σνάουζερ μπορεί να περιγραφεί σαν η απάντηση της Γερμανίας στις ράτσες τεριέ της Μεγάλης Βρετανίας.
Ο τύπος του μπορεί να ανιχνευτεί από το Μεσαίωνα, ή ακόμα νωρίτερα, αν και το Σνάουζερ δε μνημονεύεται στη λογοτεχνία μέχρι το 19ο αιώνα. Στη συνέχεια έγινε πολύ πιο ομοιόμορφο ως προς τον τύπο και πολύ δημοφιλές σε χώρες πολύ μακριά από τη Γερμανία, ειδικά στη Βρετανία και τις ΗΠΑ.
Το Κανονικό Σνάουζερ είναι ένα καλλίγραμμο, μυώδες, τετράγωνης κατασκευής σκυλί, με ευγενικό παράστημα και ζωηρό ταμπεραμέντο. Το κεφάλι είναι μακρουλό αλλά δεν έχει την ακραία ισχνότητα πολλών ρατσών Βρετανικών Τεριέ. Τα μάτια είναι σκούρα και οβάλ με έξυπνη έκφραση και τα αφτιά έχουν σχήμα "V" και πέφτουν μπροστά στους κροτάφους. Μπορεί να κοπούν όπως στην πατρίδα του Σνάουζερ. Το τρίχωμα είναι τραχύ και κατσαρό, ειδικά άφθονο στο κεφάλι όπου σχηματίζει προεξέχοντα φρύδια, ένα κοντό μουστάκι και φαβορίτες.
Το χρώμα είναι καθαρό μαύρο ή αλατοπίπερο με πιο σκούρα μάσκα γύρω από το ρύγχος. Τα αρσενικά έχουν ύψος στο ακρώμιο 479mm και τα θηληκά 454mm.

Ιδιοσυγκρασία

Η μικρότερη από τις ράτσες εργασίας, το Κανονικό Σνάουζερ είναι το πιστό σκυλί της οικογένειας με ένστικτα φύλακα. Οι περισσότεροι θα προστατεύσουν το σπίτι τους από απρόσκλητους επισκέπτες με ένα βαθύ και ισχυρό γαύγισμα  . Στην πραγματικότητα ένας γερμανικός "σκύλος φάρμας", προσαρμόζονται καλά σε οποιεσδήποτε κλιματολογικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των κρύων χειμώνων. Σε γενικές γραμμές, συνήθως είναι καλοί με τα παιδιά και κάποτε ήταν γνωστοί στη Γερμανία ως "προστάτες παιδιών". Αν εκπαιδευτούν από νωρίς και κοινωνικοποηθούν για διαφορετικές ηλικίες και ιδιοσυγκρασίες ανθρώπων, μπορούν να είναι πολύ υπομονετικοί και ανεκτικοί σε οποιαδήποτε κατάσταση. Όπως και τα άλλα σκυλιά εργασίας, τα Κανονικά Σνάουζερ, απαιτούν έναν αρκετά ισχυρογνώμων ιδιοκτήτη που μπορεί να είναι συνεπής και σταθερός με την εκπαίδευση και τις εντολές.
Τα Κανονικά Σνάουζερ, είναι ευρέως γνωστό ότι είναι ευφυή και εύκολα στην εκπαίδευση. Μέλη της ράτσας έχουν χρησιμοποιηθεί τα τελευταία 30 χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και για την ανίχνευση βομβών, έρευνα και διάσωση, και για την ανίχνευση του καρκίνου του δέρματος και του πνεύμονα.
Όπως τα περισσότερα σκυλιά εργασίας, το Κανονικό Σνάουζερ θα είναι ταραχοποιός μέχρι περίπου την ηλικία των δύο, και η πολύ άσκηση θα το κρατήσει απασχολημένο. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να είναι έτοιμη να ψυχικά και σωματικά να εμψυχώσουν το Σνάουζέρ τους κάθε μέρα, ακόμη και σε μεγάλη ηλικία. Όπως και οι άλλες ράτσες υψηλής νοημοσύνης, ένα βαριεστημένο Σνάουζερ, είναι ένα καταστροφικό Σνάουζερ.
Σύμφωνα με τη λέσχη Κανονικού Σνάουζερ της Αμερικής (Standard Schnauzer Club of America, το Κανονικό Σνάουζερ θεωρείται ένα υψηλής ενέργειας σκυλί, το οποίο χρειάζεται άφθονη άσκηση, όχι μόνο για σωματική αλλά και συναισθηματική ευεξία. Το ελάχιστο ποσό άσκησης που ένας ενήλικας σκύλος θα πρέπει να πάρει, είναι το ισοδύναμο ενός μακρύ περιπάτου την ημέρα. Αυτή η βόλτα θα πρέπει να είναι αρκετά έντονη για να κρατήσει το σκυλί σε ένα σταθερό ρυθμό έντασης, και προνομιακής φυσικής κατάστασης. Τα κουτάβια διερευνούν συνεχώς, μαθαίνουν δοκιμάζουν τα όριά τους. Ως ενήλικες, είναι πάντα έτοιμοι για μια βόλτα στο δάσος, μια βόλτα με το αυτοκίνητο, μία προπόνηση ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που τους επιτρέπει να είναι με τον ιδιοκτήτη τους. Είναι μια ράτσα που ξέρει πώς να είναι σε εγρήγορση, ακόμη και όταν χαλαρώνει στα πόδια του ιδιοκτήτη της.

Καλλωπισμός
Δύο φορές το χρόνο, όταν οι περισσότερες άλλες ράτσες των σκυλιών ρίχνουν το τρίχωμά τους, το τρίχωμα του Σνάουζερ θα γίνει θαμπό και σχετικά εύκολο να το αφαιρέσουμε. Σε αυτό το σημείο, το τρίχωμα μπορεί να αφαιρεθεί ή να τραβηχτεί με το χέρι και νέο τρίχωμα θα αναπτυχθεί εκ νέου στη θέση του. Η απογύμνωση δεν είναι επώδυνη για το σκύλο και μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ανάπτυξης του τριχώματος, αν και είναι ευκολότερο να πραγματοποιηθεί, στις περιόδους αλλαγής του.
Εναλλακτικά, η επικάλυψη μπορεί να ψαλιδιστεί τακτικά με ψαλίδι. Ψαλίδισμα σε αντίθεση με απογύμνωση καταλήγει σε μία απώλεια της "συρμάτινης" υφή και μερικώς από την πληρότητα του τριχώματος. Σκύλοι με ψαλιδισμένο τρίχωμα δεν αφαιρούν επιπλέον τρίχωμα, αλλά το μετατρέπουν από "συρμάτινο", σε απαλό. Το τρίχωμα του κουρεμένου σκύλου, τείνει να είναι πιο επιρρεπές σε μπλεξίματα και κόμπους, ιδιαίτερα όταν είναι μακρύ, και είναι πιο θαμπό από εκείνων των οποίων το τρίχωμα έχει "ξυριστεί". Στην περίπτωση του αλατοπίπερου Σνάουζερ, το χαρακτηριστικό κλιμακωτό χρώμα των μαλλιών χάνεται εντελώς, όταν διατηρείται μέσω ψαλιδίσματος: κάθε στέλεχος της τρίχας γίνεται εντελώς γκρι αντί για κλιμακωτά με πολλαπλές αποχρώσεις του γκρι, λευκό και μαύρο.
Το ψαλίδισμα είναι πιο κοινό στις ΗΠΑ, καθώς μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπίσετε κάποιον με επαγγελματική γνώση και προθυμία να γνωρίζει την "απογύμνωση"(η διαδικασία είναι αρκετά υψηλής έντασης εργασίας). Στην Ευρώπη, είναι πολύ ασυνήθιστο να δει κανείς ένα σκυλί με "συρμάτινο" να ψαλιδίζεται. 
Ανεξάρτητα από το αν το τρίχωμα του σκύλου απογυμνώνεται ή ψαλιδίζεται, τα "έπιπλα" ή αυτά με μακρύτερο τρίχωμα στα πόδια και το πρόσωπο πρέπει να ψαλιδίζονται τακτικά και απαιτούν καθημερινό βούρτσισμα για να παραμείνουν ελεύθερη από δυνητικά επώδυνα μπλεξίματα. Είτε το τρίχωμα ενός Σνάουζερ απογυμνώνεται είτε ψαλιδίζεται, απαιτεί μεγάλη περιποίηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό σημαίνει ότι ένας ιδιοκτήτης πρέπει είτε να φροντίσει να μάθει την απαιτούμενη περιποίηση - για την οποία ο εκτροφέας του σκύλου θα πρέπει να είναι ειδήμων - ή ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να βάλει το σκύλο του σε πρόγραμμα για την τακτική, συχνά ακριβή, διαδικασία καλλωπισμού σε εξειδικευμένους χώρους.

Γίγας

Ιστορία

Το εντυπωσιακό Γιγαντιαίο Σνάουζερ με το γένι, δεν είναι καθόλου Σνάουζερ, με την αυστηρή έννοια, αλλά ένα καλό παράδειγμα της ικανότητας του ανθρώπου να παράγει ζωντανά όντα με τις δικές του προδιαγραφές.
Ακόμα και αν το σημερινό Γιγαντιαίο Σνάουζερ είναι σχεδόν όμοιο με μεγαλύτερο αντίγραφο των πιο μικρών ποικιλιών, κατάγεται κυρίως από γερμανικές ποιμενικές ράτσες για πρόβατα και βοοειδή. Η "εμφάνιση Σνάουζερ" εισάχθηκε με διασταυρώσεις με τις πιο μικρές ράτσες Σνάουζερ. Όταν η ανάγκη για σκυλιά για βοσκή βοοειδών ελαττώθηκε, το μέλλον της ράτσας έγινε κρίσιμο μέχρι που ανακαλύφθηκαν οι ικανότητές της σαν αστυνομικού σκυλιού. Χρησιμοποιείται ακόμα για εργασία στον τομέα αυτό αλλά κυρίως διατηρείται σαν αξιόπιστος και εκτιμώμενος φύλακας σπιτιών και οικογενειών.
Οι προδιαγραφές ράτσας για το Κανονικό Σνάουζερ και το Σνάουζερ Μινιατούρα, ισχύουν επίσης και για το Γιγαντιαίο Σνάουζερ, εκτός βέβαια, από τις διαστάσεις. Τα αρσενικά έχουν ύψος στο ακρώμιο 654mm - 704mm και τα θηλυκά 604mm - 654mm. Το Γιγαντιαίο Σνάουζερ γενικά δείχνει λιγότερο καλλίγραμμο και σαν Τερριέ στην κατατομή από τις πιο μικρές ποικιλιές και συχνά δεν έχει το μήκος του λαιμού και του κεφαλιού αυτών. Το συνηθισμένο χρώμα είναι καθαρό μαύρο, αν και το αλατοπίπερο δεν είναι ασυνήθιστο.

Ιδιοσυγκρασία

A black Giant Schnauzer at rest, with a dog toy in its paws. The dog is looking alertly at something out of frame.Το Γιγαντιαίο Σνάουζερ είναι συνήθως μια ήσυχη ράτσα. Λόγω της ανατροφής του, το Γιγαντιαίο Σνάουζερ είναι καχύποπτο με τους ξένους και μπορεί να είναι πολύ εδαφικά. Μόλις γνωριστεί, αποδέχεται συνήθως νέους ανθρώπους ή καταστάσεις. Έχει τη δυνατότητα να είναι επιθετικό, αλλά το Γιγαντιαίο Σνάουζερ είναι συνήθως συνεσταλμένο - προσιτό όταν είναι στην ανάπαυση, αλλά μία επιβλητική φιγούρα όταν ξυπνήσει.
Τα Γιγαντιαία Σνάουζερ έχουν περιγραφεί ως αξιόπιστος με τα παιδιά. Είναι πολύ έξυπνα, και μπορεί να βαρεθούν εύκολα. Επίσης, είναι πολύ ενεργητικός και εξαιρετικά πνευματώδη, το οποίο, όταν συνδυάζεται με την πλήξη, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη και καταστροφική συμπεριφορά. Εκπαιδεύονται εύκολα, και είναι βαθιά πιστοί στον ιδιοκτήτη τους. Μερικοί εκτροφείς πιστεύουν ότι το αλατοπίπερο Γιγαντιαίο Σνάουζερ είναι πιο υπάκουο από το μαύρο τρίχωμα τους ομόλογού τους.


Κατηγορίες σωματότυπων


Πηγές:
http://en.wikipedia.org/wiki
Βιβλίο "Τα σκυλιά", εκδόσεις Βασδέκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου