Dashboard - Ταμπλώ

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Τεριέ Γιορκσάιαρ - Yorkshire Terrier

Ιστορία


Μέσα στις πιο πολλές ομάδες ρατσών υπάρχει συνήθως μία ποικιλία παιχνίδι, που με εξαίρεση το μέγεθος, έχει διατηρήσει τα ειδικά χαρακτηριστικά των μεγαλύτερων ρατσών. Ένα απλό παράδειγμα αυτού είναι χωρίς αμφιβολία το Τεριέ Γιορκσάιαρ, παρά το γεγονός ότι οι σύγχρονοι εκτροφείς το έχουν εφοδιάσει με ένα ριχτό τρίχωμα. Το ταμπεραμέντο του επίσης είναι τυπικό του Τεριέ: είναι ζωηρό, φλογερό και ανεξάντλητο.
Σαν αναγνωρισμένη ράτσα, το Τεριέ Γιορκσάιαρ έχει αρκετά πρόσφατη προέλευση: εξελίχτηκε στη διάρκεια του 19ου αιώνα με σκόπιμες; προσπάθειες να δημιουργηθεί ένα νέο σκυλί παιχνίδι. Πώς ακριβώς οι Βρετανοί εκτροφείς που συγκεντρώθηκαν στην προσπάθεια αυτή πέτυχαν το στόχο τους, δεν είναι γνωστό.
Σε μια περίοδο το μέγεθος του σκυλιού και το μήκος του τριχώματος θεωρούνταν πρωταρχικής σημασίας αλλά σήμερα, ευτυχώς δίνεται επίσης έμφαση στην καλή κατάσταση και στο ζωηρό ταμπεραμέντο. Το τρίχωμα πρέπει να είναι αρκετά μακρύ ώστε να φτάνει στο έδαφος - πράγμα που μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες,που ξεπερνώνται μόνο με την προστασία του τριχώματος με πλαστικούς σάκους ή δέσιμό του σε "ρόλεϊ".
Το μπλε ατσαλιού χρώμα του τριχώματος στο σώμα πρέπει να είναι καθαρό και όχι ανακατωμένο με καφέ σημάδια στο κεφάλι, το στήθος και τα πόδια.
Η φυλή υπάρχει μόνο 100 χρόνια περίπου, αλλά η προέλευσή της δεν είναι εντελώς βέβαιη - πιθανότατα επειδή οι εργάτες της βόρειας Αγγλίας που δημιούργησαν τη φυλή για να πιάνει αρουραίους και σαν σκυλιά κυνηγιού που μπορούν να διαπεράσουν λαγούμια ασβών και αλεπούδων, απέφυγαν να αποκαλύψουν το μυστικό της επιτυχίας τους, το οποίο μπορεί να τους είχε φανεί εξαιρετικά προσοδοφόρο. Ωστόσο, φαίνεται πιθανό ότι οι Σκωτσέζοι ψάχνοντας δουλειά στους μύλους μαλλιού του Yorkshire, έφεραν μαζί τους διάφορα είδη Tεριέ, συμπεριλαμβανομένων των Skye και του αφανισμένου Clydesdale. Αυτά μετά διασταυρώθηκαν με άλλα είδη ντόπια, όπως τα μακρύτριχα Leeds Τerrier. Το Μαλτέζ, το black and tan Manchester και τα Dandie Dinmont Terriers μπορεί επίσης να συνέβαλαν στις γραμμές αίματος. Αρχικά, τα Yorkshire ήταν πολύ μεγαλύτερα ζώα από αυτά που βλέπουμε σήμερα. Αλλά με την επιλεκτική αναπαραγωγή δημιουργήθηκαν πολύ μικρότερα άτομα και σταδιακά έγινα μινιατούρες. Έγιναν σκύλοι μόδας. Οι γυναίκες τα κρατούσαν μέσα στην τσάντα τους και κάτω από τα χέρια τους. Το πρώτο Yorkshire Τerrier με το σημερινό πρότυπο εμφανίστηκε σε έκθεση το 1870. 
Το 1984 γεννήθηκε ένα πιτσιλωτό σαν αποτέλεσμα περιστατικού γενετικού υπολειπόμενου γονιδίων από 2 Yorkies. Σήμερα τα πιτσιλωτά σκυλιά είναι άλλη ράτσα, ονομάζονται Biewer Yorkie.

Περιγραφή

Το εξαιρετικά μακρύ, καλό, μεταξένιο τρίχωμα χωρίζει κατά μήκος τη σπονδυλική στήλη και πέφτει ίσια κάτω σε κάθε πλευρά. Είναι μπλε στο σώμα και στην ουρά και πύρινο σε όλα τα άλλα σημεία. Τα κουτάβια είναι συνήθως μαύρο με πύρινο. Η ουρά είναι συνήθως κομμένη στο μισό της μήκος.* Το Yorkie έχει επίπεδο κεφάλι, μεσαίου μεγέθους μήκος ρύγχους, μαύρη μύτη και κανονικά δόντια. Τα μάτια είναι εξαιρετικά ζωηρά και τα αυτιά σχηματίζουν V, είναι όρθια ή όρθια κατά το ήμισυ. Τα άκρα είναι ίσια με στρογγυλές πατούσες και μαύρα νύχια. Τα μαλλιά στο κεφάλι είναι τόσο άφθονα που είναι σχεδόν πάντα αναγκαίο να μαζεύονται επάνω, ώστε να μην πέφτουν στο μπολ του σκύλου και για να μπορεί ο σκύλος να βλέπει ολοκάθαρα. Κάποιοι ιδιοκτήτες κουρεύουν το μαλλί στο κεφάλι.






Ταμπεραμέντο

Tο Yorkshire Terrier μοιάζει να έχει άγνοια του μεγέθους του. Διψάει για περιπέτειες. Είναι πολύ ενεργητικό, θαρραλέο, πιστό και έξυπνο. Του αρέσει να γαυγίζει, αλλά εύκολα μπορεί να διδαχτεί να μην το κάνει. Τρυφερό με τον ιδιοκτήτη του αλλά μπορεί να είναι καχύποπτο με τους ξένους και επιθετικό με ξένα σκυλιά και άλλα ζώα μικρά. Με άλλα λόγια έχει αληθινή κληρονομιά Τεριέ που χρειάζεται κάποιον να καταλαβαίνει πώς να είναι ο ηγέτης του. Προτείνονται για μεγάλης ηλικίας, σκεπτόμενα παιδιά, απλά επειδή λόγω του μικρού μεγέθους τους, οι περισσότεροι άνθρωποι τα αφήνουν να τη γλιτώνουν με κακές συμπεριφορές. Αυτό αλλάζει το χαρακτήρα του σκύλου, καθώς ο σκύλος αρχίζει να έχει έλεγχο του σπιτιού. Μπορεί να αναπτύξουν συμπεριφορά ζήλειας και να ορμάνε όταν ξαφνιάζονται, τρομάζουν ή πειράζονται υπερβολικά. Μπορεί να γίνουν υπερπροστατευτικά και νευρωτικά. Τα Yorkies είναι εύκολα στην εκπαίδευση, παρόλο που μερικές φορές είναι πεισματάρικα αν ο ιδιοκτήτης δε θέσει σαφή όρια.Μπορεί να είναι δύσκολο να εκπαιδευτούν να μην κάνουν ζημιές στο σπίτι. Είναι τέλειοι φύλακες του σπιτιού. Όταν ο ιδιοκτήτης είναι σωστός ηγέτης της αγέλης, μπορούν να είναι αγαπησιάρικα και έμπιστα με τα παιδιά.

Μέγεθος

Το βάρος δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 3,2kg ενώ το ύψος στο ακρώμιο είναι περίπου 204mm.

Προβλήματα υγείας

Κάποια Yorkies έχουν προδιάθεση για βρογχίτιδα και πρώιμη φθορά των δοντιών, φτωχή ανεκτικότητα στα αναισθητικά και ευαίσθητη πέψη. Ασυνήθιστες λιχουδιές πρέπει να αποφεύγονται. Κάποιες φορές υποφέρουν από παράλυση στους γλουτούς, η οποία προκαλείται από σχηματισμό κήλης στους δίσκους και άλλα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης. Πεσίματα ή χτυπήματα μπορούν να προκαλέσουν θραύσεις στα εύθραυστα κόκαλα. Μη φυσιολογικός σχηματισμός του κρανίου σε Yorkies κάτω από 20cm. Οι σκύλες συνήθως έχουν πρόβλημα στη γέννα. Ειδικά τα πολύ μικροσκοπικά Yorkies (teacup) έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας και συμπεριφοράς.

Συνθήκες Ζωής

Tο Υorkie είναι καλό σκυλί για ζωή σε διαμέρισμα. Είναι πολύ ενεργητικά μέσα και θα είναι μια χαρά χωρίς αυλή. Είναι ευαίσθητα στο κρύο και προτιμούν το ζεστό καιρό.

Άσκηση

Χρειάζονται καθημερινή βόλτα. Το παιχνίδι θα τακτοποιήσει μεγάλο μέρος της ανάγκης τους για άσκηση, ωστόσο, όπως με όλες τις ράτσες, δεν μπορεί να καλύψει τη σημαντικότατη ανάγκη τους για βόλτα. Σκυλιά που δε βγαίνουν βόλτα είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν προβλήματα συμπεριφοράς.

Διάρκεια Ζωής

Περίπου 12-15 χρόνια

Καλλωπισμός

Τακτικός καλλωπισμός είναι απαραίτητος. Το κουρεμένο τρίχωμα χρειάζεται καθημερινό βούρτσισμα και ξεμπέρδεμα. Το μαλλί στην κορυφή είναι συνήθως πιασμένο με κορδέλα. Οι γούνες των εκθεσιακών σκύλων χρειάζονται ώρες καλλωπισμού. Η συγκεκριμένη ράτσα μαδάει από ελάχιστα έως καθόλου.







Πηγές:
http://en.wikipedia.org/wiki
https://www.youtube.com/
http://www.petcorner.gr/
http://22dog.com/
Βιβλίο "Τα σκυλιά", εκδόσεις Βασδέκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου